eye comment email clock ask phone twitter facebook instagram parodontologija ortopedija-vilica implantologija oralna-hirurgija endodoncija decja-stomatologija stomatoloska-protetika laserska-stomatologija opsta-stomatologija cross checkmark

Pitajte stomatologa

Ukoliko želite, Vaše pitanje našim stomatolozima možete postaviti ovde.

Igor

Stomatolog mi je stavio lek za umrtvljivanje zivca i rekao da dodjem za 20 dana. Meni je lek delovao vrlo brzo, a ni pre posete stomatologu me zub nije nesto specijalno boleo, pa sa sam bio neodgovoran i nisam na vreme otisao kod stomatologa i lek mi stoji par nedelje duze nego sto treba. Poslednjih par dana zub pocinje da me boli, vise kao da se zivac poigrava, a i zub je postao osetljiv i bolan na dodir, sto nije bio pre postavljanja leka. Posto ne mogu bar naredna tri dana da posetim stomatologa, ljudi oko mene me ubedjuju da sam trebam da izvadim lek i da mi on sada samo pravi problem i nema nikakvu funkciju, a ja sam suvise paranoican da to uradim. Da li da sam izvadim lek ako me zub boli, a imam u planu za 3,4 dana da odem kod stomatologa da nastavi lecenje?

doc. dr Dragana Pešić -

Poštovani Igore,

možete slobodno, pažljivo, čačkalicom da izvadite lek.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

22-November-2019

Endodoncija

Da li smem sam da izvadim lek iz zuba

Iva

Cao, osecam vec duze vreme pulsiranje unutar zuba, aa po slici je sve ok. Da li je moguce da treba vremena da se to vidi na slici dok se ne raspadne do kraja i ne pocne ludacki boleti? Ako se zub leci toksavitom, sme li bolezi duze od 3-4 dana? I zasta se raspadaju zivci unutar zuba ako nema karijessa ili traume?

doc. dr Dragana Pešić -

Poštovana Ivo,

Može se desiti da se početak upale i blagi otok ne vide na rendgen snimku, ali da pacijent oseća bolove na te promene.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

09-November-2019

Endodoncija

Pulsiranje unutar zuba i bol

Dobrica

Moye li se na sivu plombu naneti bela plomba.

doc. dr Dragana Pešić -

Poštovani Dobrice,

Amalgamska (siva) plomba se može skinuti sa zuba i staviti kompozitna (bela) plomba umesto amalgamske, tako da to nije problem zameniti.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

10-July-2019

Endodoncija

Moze li se na sivu plombu naneti bela plomba

Ahmed

Pozzz. Jucer sam izbjeljivao mrtvi zub msm da je doktor koristio neki gel, i izbjeljivanje nije uspjelo. Rekao je da se zna desiti da ne uspije iz prve i da će ponoviti izbjeljivanje jos jednom, dvaput. Mene zanima zasto izbjeljivanje ne uspije i da li će uspjeti drugi ili treći put? Hvala

doc. dr Irena Melih -

Poštovani Ahmede,

Doktor je u pravu pošto se ‘mrtvi’ zubi teže izbeljuju.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

20-June-2019

Endodoncija

Da li je moguce izbeliti mrtvi zub

Mirko

Postovani,bio sam kod zubara pre 4 meseca stavili su mi lek za umrtvljivanje zivca i rekli da se vratim za dve nedelje medjutim ja sam dobio posao u inostranstvu i naravno nisam se vratio u roku od dve nedelje nego eto vec 4 meseca lek stoji u zubu dali je to problem,moram da napomenem da me zub odkad je lek stavljem ne boli.

doc. dr Irena Melih -

Poštovani Mirko,

Jeste problem što lek tako stoji u zubu. Može doći do gangrene što će posledično dovesti do toga da izgubite zub.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

30-May-2019

Endodoncija

Da li je problem da lek stoji dugo u zubu

Kristina

Poštovani, u endodontski liječen zub mi je postavljen privremeni ispun odnosno neka pasta koja se stvrdne poslije stavljanja, jer sam morala uslikati zub da se vidi da li je sve uredu prije stavljanja kompozitnog ispuna. Zanima me koliko taj privremeni ispun moze odnosno smije biti u zubu jer zbog iznenadne situacije nisam u mogucnosti otici stomatologu. Unaprijed hvala na odgovoru, Lijepi pozdrav

doc. dr Irena Melih -

Poštovana Katarina,

na osnovu napisanog, Vaš zub je definitivno napunjen. Privremeni ispun može da stoji neko vreme, mada to vreme zavisi i od same vrste ispuna. Najčešće je to do dve nedelje, ali nekada može da bude i do mesec dana. Nije dobro da ovaj period bude predug, pogotovo ako dođe do ispadanja ispuna. Tada bi trebalo da se što pre javite stomatologu, da ne dođe do kompromitovanja već završene terapije.

Srdačan pozdrav
Stomatološki fakultet u Pančevu

05-November-2018

Endodoncija

Koliko privremeni ispun sme da stoji u zubu

Ajdin

Postovanje, dobio sam bolove u gornjoj vilici na lijevoj strani. Nakon pregleda stomatolog mi je rekao da se pojavio karijes izmedju 5 i 6 te da se oba zuba moraju lijeciti i popraviti ili da se jedan zub izvadi a drugi lijeci. Od tog dana prestali su bolovi, samo se pojavljuju nakratko i malo boli. Zabrino sam se da je to pokazatelj da je zivac umro, je li to moguce, u tom slucaju se vadi zub? Medjutim ja nisam u prilici da to sto prije uradim te osim prvog pitanja imam i pitanje koliko se taj proces lijecenja smije odgadjati? Htio bih da napomenem da bih htio popravak zuba nikako vadjenje hvala.

doc. dr Irena Melih -

Poštovani Ajdine,

U velikom broju slučajeva, zahvaljujući savremenim saznanjima, zubi se mogu sačuvati. Da bi Vam dali precizan odgovor, trebali bi imati bar snimak tih zuba. Morate razumeti da ponekad procena lekara može da varira u skladu sa njegovim mogućnostima. Lečenje kanala korena je zahtevan postupak i treba prepustiti lekaru specijalisti te oblasti da uradi procenu. Proces lečenja bi bilo dobro uraditi što pre, ali ponekad može i da se prolongira ukoliko je reč o oboljenjima koja već dugo traju i nemaju simptome. Na žalost, nismo u mogućnosti da Vam preciznije odgovorimo bez kliničkog pregleda od strane naših stručnjaka.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

30-October-2018

Endodoncija

Karijes izmedju 5 6 i lecenje

Marijan

Poštovani imam problem sa donjom šesticom pukla je sa strane i karijes je ušao u zub, bolilo je ko sam vrag kada bih morao zub isčačkati od hrane kao da sam u živac dirnuo bol je bila za poludit bio sma kod zubarice i ona mi je dala anesteziju da ga vadi sve je utrnulo osim toga živca čim je počela čeprkat po zubu skoro sam se onesvjestio od bolova očistila ga je i stavila otrov u zub i narućila me za mjesec dana danas sam bio i otvorila ga je ista prića boli ćim se dirne iznutra ona kaže da nevidi nikaku upalu i da umjesto da se raspao od otrova on se obnovio inaće redgenska slika kaže da je zub u jako lošem stanju kako ona kaže da je pola zuba živo pola ne, potamnio je i sad ga je opet zatvorila nekim lijekom te me narućila za mjesec dana što dalje već me strah od ponovne boli i otvaranja u ćemu bi mogao biti problem hvala

doc. dr Irena Melih -

Poštovani,

Na osnovu opisanog problema, moguće je da deo zuba bude nekrotičan, a deo ostane vitalan ili živ. Međutim, nije jasno sta znači da na snimku zub izgleda jako loše? Ako na snimku izgleda loše, onda nije za lečenje, nego možda za ekstrakciju. Ako nije za vađenje, onda sigurno postoji način da se sanira. Na žalost, da bi dobili precizniji odgovor o prognozi Vašeg zuba, potrebno je uraditi kliničku procenu samog slučaja. Ovako, na zalost, nije moguće dati precizniji odgovor.

Srdačan pozdrav
Stomatološki fakultet u Pančevu

26-October-2018

Endodoncija

Pitanje 4

Sandra

Postovani, Pre mesec dana otisla Sam kod stomatologa zbog jakog bola. Ispostavilo se da imam gangrenu gornje 7. Zub je otvoren a ja sam redovno isla na ispiranje nekim dezifekcionim sredstvima (neki hipohlorit) I sad mi je zubar rekao da cemo sledeci put da radimo endodonciju. Medjutim, mene taj zub I dalje boli, ne jako kao tada ali postepeno najcesce na nagrizaj. Zanima me da li taj bol moze biti posledica neceg drugog ili je I dalje infekcija. I kako je moguce da taj karijes nije uocen iako zaista redovno posecujem zubara. Hvala

doc. dr Dragana Pešić -

Poštovana Sandra,

bol na pritisak je najverovatnije posledica infekcije okolnog tkiva. Potrebno je da se obratite svom stomatologu i da mu ispričate sve detalje.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

27-September-2018

Endodoncija

Infekcija okolnog tkiva kao posledica bola

Jelena

Postovani, u slucaju kada rucno prosirivanje kanala korena zuba nije uspesno,ne moze se "uci" u kanal, da li postoji mogucnost da se ipak probije takav kanal masinskim prosirivanjem ili nema nade?

doc. dr Dragana Pešić -

Poštovana Jelena, najčešće se može uraditi mašinskim proširivačem, ali svakako ne možemo najtačnije dati odgovor bez pregleda i snimka.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

20-August-2018

Endodoncija

Probijanje kanala mašinskim proširivanjem